SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Näin rakennat omat kotisivusi
July 28th, 2015 by Roger

Oman kotisivun voi rakentaa monella tavalla. Mikäli haluat suunnitella mahdollisimman persoonallisen ja joukosta erottuvan sivun, kannattaa sinun perehtyä suunnitteluvaiheeseen hyvin ja käyttää sivun toteuttamiseen jotakin html-editor -työkalua. HTML-koodia voi kirjoittaa myös tekstiedittorilla käsin, mutta se on varsin hankalaa ja hidasta.

Erilaisten online-palvelujen ja wizard (”velho”) -työkalujen käyttäminen onkin se helpompi tapa rakentaa oma sivusto. Tarjolla on monenlaisia työkaluja, jotka soveltuvat niin blogien, perinteisten sivustojen ja esimerkiksi verkkokauppojen avaamiseen. Ennen kuin ryhdyt suunnittelemaan sivuasi, onkin hyvä istahtaa hetkeksi alas ja kartoittaa omia tarpeitasi: Mihin tarvitset sivua ja mitä siellä on tarkoitus tehdä? Onko tarkoitus esimerkiksi myydä tuotteita tai palveluja verkossa, tai onko sivusi enemmänkin kuin digitaalinen käyntikortti, jonka avulla sinuun saa helpommin yhteyden? Kenties sivusi ei ole lainkaan kaupallinen, vaan haluat jakaa ajatuksiasi blogien muodossa, julkaista bändisi musiikkia tai omaa taidettasi digitaalisen taidenäyttelyn muodossa?

Webhotelli

Ensimmäinen askel oman sivun rakentamisessa on päättää, mitä web-hotellia haluaa käyttää. Tämä on tärkeä valinta monessakin mielessä, sillä eroja on niin hinnoissa kuin ominaisuuksissakin. Toinen tärkeä asia on domain-nimen valitseminen – jos siis päätä käyttää domainia. Sivuston voi nimittäin julkaista usein myös käyttämällä web-hotellin domain-nimeä. Esimerkiksi Weebly -palvelussa voi sivun julkaista osoitteella omasivu.weebly.com. Tämä on ihan hyvä vaihtoehto, jos haluat avata sivun nopeasti tai jos et tiedä vielä minkä domain-nimen haluat käyttöön. Web-hotellin ja domainin valinta ovat itse asiassa saman kolikon kaksi eri puolta, sillä usein domainin saa helpoiten käyttöön juuri web-hotellin kautta.

Sivun suunnittelu ja rakentaminen

Varsinaisessa sivun suunnittelussa ja rakentamisessa kannattaa käyttää wizard-työkaluja, jos sivun tekemisestä ei ole aikaisempaa kokemusta. Yleensä tarjolla on muutama template, eli sivupohja, johon omia kuvia ja tietoja voi alkaa asettelemaan. Hyvissä web-hotelleissa on myös monipuolinen template-valikoima ja esimerkiksi 50 vaihtoehdosta löytyy todennäköisesti jo monta kiinnostavaa. Wizardin avulla sivun rakentamisesta pääsee helposti jyvälle ja tulosta syntyy nopealla tahdilla. Useimmiten sivua voi rakentaa niin, että se ei vielä näy ulkopuolisille. Vasta kun tekee sivun julkaisun (käytetään usein termiä Publish), tulee sivu muiden netin selaajien näkyviin.

Www:n perusasiat haltuun

Vaikka sivun rakentamisessa pääseekin ihan hyvin eteenpäin, kannattaa kuitenkin opiskella www:n perusasiat, jotta välttää aloittelijoiden tekemät tyypilliset virheet. Tällaisia virheitä ovat muun muassa liian suuren kuvan lataaminen web-sivulle. Näin käy helposti erityisesti silloin kun käyttää suoraan digikameralla otettuja kuvia pienentämättä niitä ensin. Suositeltavia formaatteja web-käyttöön ovat JPG ja PNG, ja erikoistapauksissa (mm. logot) myös GIF.


SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa